Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus.

Näthandel - Allt du behöver veta

Diagram
Brukar du handla foto- och videoprylar på nätet? Klart du gör! Medan allt fler av de gamla fina fotoaffärerna försvinner och ersätts av de stora drakarna MediaMarkt, ElGiganten, SIBA etc. så spirar e-handeln. Handelns utredningsinstitut (HUI) publicerar varje kvartal den s.k. e-barometern, som tar tempen på den svenska internethandeln. Rapporterna tas fram tillsammans med Posten och Svensk Distanshandel. Den senaste barometern (Q1 2012) visar att e-handeln fortsätter att växa. Bara under första kvartalet i år var tillväxten 13 procent. Totalt omsätter e-handeln i Sverige ca 31,3 miljarder kronor! Inte oväntat är hemelektronik den största enskilda branschen inom internethandeln och omsätter nästan 7 miljarder kronor. De företag som sysslar med e-handel är också fortsatt optimistiska - sju av tio (71%) tror på en ökad försäljning under nästkommande kvartal. Inte så konstigt alltså att allt fler söker sig till näthandeln när de startar sina företag. Somliga är lycksökare. En del har blivit riktigt stora. Andra är entusiaster som försöker göra sitt fritidsintresse till ett jobb…

När det gäller näthandel är jag nog inte olik de flesta andra, kanske bara lite mer rutinerad. När jag blivit nyfiken på en produkt gör jag min hemläxa. Kollar runt på olika sajter som jag lärt mig lita på under åren. Handlar det om fotoprylar så är mitt första stopp dpreview.com. Är man fotointresserad håller man helt enkelt koll på dpreview. Sajten startades 1998 av Phil Askey, som satte upp den, drev den och skrev allt innehåll på den (med undantag för forumet) under de första fem åren. Allt eftersom ryktet spred sig så blev dpreview ett begrepp. Idag drivs sidan vidare av ett team på tretton entusiastiska skribenter som håller järnkoll på vad som händer inom fotoindustrin. De recensioner som publiceras på sajten är helt enkelt bäst och har också högt renommé, och det märks. Drygt sju miljoner unika besökare söker upp sajten varje månad, och läser tillsammans mer än 100 miljoner sidor! I Sverige så toppar förstås fotosidan.se, som från början var ett rent entusiastnätverk med forum och bilddiskussioner som grund. Under åren har sidan vuxit markant och innehåller allt från nyheter, produktrecensioner, köp-byt-sälj, och mycket mer. Det är inte lätt att ta reda på vilka som driver fotosidan, eller hur många som jobbar i redaktionen, eller hur många som läser fotosidan.se varje månad. Nätsidan har sedan några år även ett tryckt komplement, Fotosidan Magasin, som har en trevlig blandning av artiklar, produktrecensioner, fotografporträtt och bildbedömningar. På många sätt har både sajten och tidningen ganska mycket av fotoklubb över sig, vilket jag personligen gillar. Dessutom hittar man artiklar av några av landets bästa populärskribenter inom foto här, bl.a. Magnus Fröderberg och Jessica Silversaga. Själv håller jag koll på fotosidan.se främst för att följa nyheter och produkttester. När jag letar recensioner och produkttester har jag på senare år allt mer börjat använda YouTube. Det är inte klokt vad denna sajt exploderat! Speciellt för oss som är fotointresserade finns hur mycket som helst. Produkttester, unboxing och tips på hur man använder olika produkter, formligen kryllar det av. Det är inte lätt att tipsa om någon enskild sajt här. Det bästa är bara att söka vilt på det man är intresserad av och sedan titta sig fram till precis det man är ute efter. En av mina många favoriter är Kai Wong på DigitalRevTV. Kai är baserad i HongKong och gör extremt personliga tester av alla de stora nyheterna i fotoindustrin. Kul att titta på, lyssna till eller häpnas över. YouTube-kanalen har över 300 000 prenumeranter och videoklippen har visats över 81 miljoner gånger. En annan av mina favoriter är Cali Lewis på GeekBeatTV… Hon var en av de riktiga podcast-pionjärerna och är alltid kul att följa för att få veta det senaste.

När jag bestämt mig för vilken produkt jag gillar bäst, och övertygat mig själv om dess förträfflighet, har det blivit dags att hitta bästa priset. För egen del använder jag Prisjakt, men andra gillar Pricerunner mer - det är ju egentligen en smaksak. Att jag favoriserar Prisjakt är helt enkelt för att jag tycker det är lättare att söka och hitta rätt där, och dessutom har den ett trevligare användargränssnitt. Som ett komplement brukar jag också söka av Blocket. Jag är inte särskilt rädd för att handla på nätet, och inte heller att fynda begagnat. Däremot betalar jag aldrig i förskott när jag handlar över begagnatsajter som Blocket. Något som jag på senare tid reflekterat över är också hur trist det blivit att sälja saker över Blocket. Det vimlar verkligen av bedragare, prutare och försäljare därute. Även här märks det att elektronikprodukter toppar näthandeln. Det gäller lika mycket på begagnatmarknaden, och många med tvivelaktiga syften försöker utnyttja det intresset. Där det simmar fiskar finns det hajar. Glöm inte det! Var försiktiga och anmäl skumma incidenter till Blocket och Polisen.

Kai W
Kai Wong på DigitalRevTV i färd med att testa en Fujifilm Finepix X-Pro1.

Ok, nu har jag kollat in rätt produkt och hittat bästa priset. Var är det då bäst att handla? Mitt råd är att kolla noga på de rekommendationer som ges om företaget på t.ex. Prisjakt. Det är inte alltid bästa priset går hand i hand med bästa servicen eller bästa leveransvillkoren. Enligt e-barometern är vi näthandlare otåliga. Två av fem konsumenter förväntar sig leverans inom tre dagar, och bland yngre män är siffran ännu högre. I den kategorin förväntar sig varannan att varan levererats inom tre dagar. När vi väl hittat vår produkt och rätt pris, så vill vi ha varan direkt. Det kanske inte är så konstigt att många går igenom de två stegen jag beskrivit och sedan avslutar med att handla hos någon fysisk handlare. Det är nog mycket en trygghetsfråga. Många vill kunna se vem man köper av, samt få någon att kunna fråga om något går fel och man behöver hjälp med service och garanti. En annan förklaring är att när man väl bestämt sig vill man ha sin vara direkt, och då kan det gå fortast om man besöker en affär - om man har någon i sin närhet. Hos de stora kedjorna behöver inte heller prisskillnaden mellan att köpa i handeln jämfört med att handla på nätet vara så stor att det lönar sig att vänta på en hemleverans.

Bland de stora leverantörerna av foto- och videoprodukter vill jag gärna nämna några som jag har goda erfarenheter av. I min lista hamnar Scandinavian Photo på första plats. Stort sortiment och snabba leveranser och ett gott servicebemötande utmärker detta från början småländska företag. De har dessutom hyfsat bra priser, även om mindre konkurrenter oftast frestar med de lägsta priserna. Bäst är ändå att det också finns fysiska butiker att handla i, om man råkar vara i närheten av Bankeryd, Mölndal, Stockholm eller Malmö. På andra plats i min lista kommer Cyberphoto. Detta Umeå-företag har gått från klarhet till klarhet, och sortimentet blir bredare och bredare varje gång man besöker sajten. Bra produktinfo, tester och stort tillbehörssortiment hör till godbitarna. Dessvärre ligger företagets fysiska placering dem i fatet när det gäller hur snabbt de kan leverera till oss som bor i södra Sverige. Räkna med någon till några dagar extra, om du beställer från dem. På delad tredje till femte plats hittar vi tre uppstickare, som ofta toppar i listan över lägsta pris på t.ex. Prisjakt. Det handlar förstås om NetOnNet, FotoKungen och Japan Photo. Här handlar du om du vill ha bra priser och snabb leverans. Bland proffsleverantörerna tipsar jag gärna om Goecker och Rajala ProShop. De två senare har inte alltid de bästa priserna, men här hittar du de riktiga experterna om du behöver råd och har foto eller video som yrke.

Alla de stora leverantörerna har förstås ett enormt tillbehörsutbud att söka runt i. Men när det gäller att hitta godbitar till bra pris så krävs det ibland hjälp av riktiga entusiaster. Tur är väl det att en del av dem försöker livnära sig på sitt intresse och sin förmåga att hitta och erbjuda tredjepartstillbehör. Ofta går det hand i hand med att också erbjuda snabba leveranser. En av mina absoluta favoriter är det lilla nätföretaget Kreativ Fotografi, som drivs av entusiasten Jörgen Hübner. Bra priser och villkor, samt grymt snabba leveranser, gör detta till en listetta bland de alternativa näthandlarna! Som god tvåa kommer Kaffebrus - näthandeln med det mest oväntade namnvalet i industrin. För oss som är intresserade av DSLR Video, dvs att filma med våra systemkameror, finns ett bra urval av tillbehör man knappt hittar samlade på andra ställen på VooseStore. Många gånger är de tredjepartstillbehör dessa tre näthandlare säljer av minst lika god kvalitet som någon av de som levereras av mer kända varumärken och större handlare. För oss amatörfotografer finns många kronor att spara genom att välja rätt…

Nu undrar du säkert...
Men nej, jag är inte sponsrad av något av de företag jag nämner i inlägget, och de har inte heller produktplacerat eller betalat för att få nämnas här. Jag delar helt enkelt med mig av mina erfarenheter som näthandlare...Välkommen att kommentera!


blog comments powered by Disqus