Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus.

Storstadspuls

blogg_DSCF5679_825px
Det är något visst med växande storstäder! När marken stiger i värde byggs det på höjden. Pulsen i gaturummet ökar, människor och fordon i ständig rörelse. Nyligen hade jag möjlighet att besöka två nordamerikanska giganter - Toronto i Kanada och Detroit i USA. Det gyllene stenhuset i centrala Toronto fångade mina ögon. En guldklimp bland diamanter. Ett högt hus i stenmaterial. När det byggdes hörde det säkert till de högsta. Idag kringbyggt av moderna jättar i betong, stål och glas.

Solljuset som speglar sig i fasadmaterialen och ger ljus från alla håll. Vinklar och linjer som möts på höjden, bredden och diagonalen. Små och stora detaljer som fångar blicken, leder den vidare i bilden. Torn som strävar mot skyn. Kort sagt många av de element som fängslat fotografer i alla tider. Trots att min tid på besök i dessa storstäder var knapp passade jag på att försöka få med mig en del bilder utifrån mina upplevelser. I denna första del av två blogginlägg koncentrerar jag mig på byggnader i färg. Den andra delen (kommande) ägnar jag åt gatufotografering av människor i svartvitt.

blogg_DSCF5607
Innertak som byggts över ett torg i centrala Toronto.

blogg_DSCF5500
Ikon. Nästan enda stället som erbjuder drickbart kaffe...

blogg_DSCF5501
Toronto växer så det knakar. Det byggs på höjden. Har träden någon chans?

blogg_DSCF5575
Med så mycket människor krävs effektiv renhållning.

blogg_DSCF5617
Det kan bli vackert när man vädersäkrar stadskärnan och bygger in sina gångstråk och handelsmiljöer.

blogg_DSCF5403
Perimeter Institute for Theoretical Physics i Waterloo, Ontario, Kanada. Byggnaden är minst lika intrikat som institutets namn, för att inte tala om vad de forskar om innanför husets väggar. En fantastisk byggnad.

blogg_DSCF5634
Vem når högst?

blogg_DSCF5833
Detroit är en stad i dramatisk omvandling. Sedan bilindustrin mer eller mindre packat ihop och gått upp i rök har staden stått i förfall. Idag försöker man återuppbygga lite av den forna glansen. Fattigdom och arbetslöshet föder kriminalitet. Men staden lockar också de kreativa, och de som ser möjligheterna. Nu vill man locka en ny kategori människor genom att storsatsa på sina utemiljöer och offentliga rum.

blogg_DSCF5844
Många av byggnaderna i centrala Detroit står tomma, eller befolkas av de som hamnat utanför. Stundtals en kuslig syn.

blogg_DSCF5882
I vissa delar av Detroit flödar kreativiteten. Nya initiativ tas av de som ändå bor kvar och försöker hålla livsångan igång. Man pryder sitt grannskap, man odlar upp ödetomter och en ny sorts granngemenskap växer fram.

blogg_DSCF5883
Många gamla klassiska radhuskvarter i utkanten av Detroit är idag helt ödelagda och utbrända. Andra, som här, tycks opåverkade av förändringen.

Samtliga bilder är tagna med Fujifilm X-Pro1 och objektivet Fujinon XF 18-55 mm/2.8-4 R LM OIS.


blog comments powered by Disqus