Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus.

Par i femmor!

Interface-980
Vilken vecka! Praktiskt taget samtidigt släpps den femte generationen av mina absoluta favoritappar - Adobe Photoshop Lightroom 5 och Alien Skin Exposure 5! Nu ska det bli kul att sätta tänderna i dem båda och se vad de går för...

Det fanns en tid då jag inte kunde överleva utan Adobe Photoshop, eftersom det var det enda riktiga bildbehandlingsprogram som verkligen klarade av avancerad bildhantering och råformatskonvertering. Du får inte glömma att jag fotograferat helt digitalt sedan 2003. Men, och det är ett stort MEN, när Adobe släppte sin egna råformatskonverterare som en helt fristående app som dessutom var mer lätthanterlig än den som var inbyggd i Photoshop - ja, då öppnade de en väg utan återvändo. Idag kan jag klara mig helt utan Photoshop, men inte utan Lightroom. För er som ännu inte upptäckt programmets förträfflighet rekommenderar jag er verkligen att bekanta er med det. Hursomhelst, i veckan släppte nu Adobe generation (och version) 5 av Lightroom. Kanske inte hur många nya funktioner som helst, men de som finns lovar gott och mycket. Smarta verktyg för att klona störande objekt (allt från damm till folk som inte skulle vara med på bild), nya radiella gradientverktyg, nya förhandsvisningsalternativ, förbättrad videohantering direkt i programmet, bättre verktyg för att skapa fotoböcker, avancerad svartvit-konvertering, och snabbare hantering under huven. Det är bara några av alla nyheter. Läs mer på Adobe's hemsida för Lightroom.

Pasted Graphic

Ett av de program jag använder ofta för att göra mer av det som inte ens Lightroom klarar särskilt galant är Alien Skin Exposure. Även den utmärkta programvaran kommer nu i sin femte version (Exposure 5). Exposure är ett program som kan öppnas direkt från både Photoshop och Lightroom, vilket gör det extra smidigt. I programmet går det nu att göra mer avancerade justeringar för att skapa kreativa effekter. Det jag särskilt gillar med programmet är möjligheten att verkligen simulera analog filmkvalitet i både färg och svartvitt, men det går att göra så mycket mer än vad som går att beskriva här. Nytt för denna version är ett helt nytt modernt användargränssnitt som går mer i stil med många andra liknande applikationer idag. Extra roligt är att jag varit med och påverkat den utvecklingen. När Exposure 4 släpptes i januari 2012 så skrev jag ett inlägg på Alien Skin's blogg och föreslog ett mörkt, eller åtminstone justerbart, gränssnitt (läs mer här…). Jag fick feedback direkt och när så den nya versionen släpptes hade de implementerat denna förändring tillsammans med många andra förbättringar i gränssnittet som jag inte kan ta åt mig äran av. Jag kan hursomhelst verkligen rekommendera Exposure som ett mångsidigt verktyg. Kanske inte oumbärligt, men mycket användbart. Läs mer på Alien Skin's hemsida för Exposure.

Jag har inte mer än hunnit med att hårdtesta de nya versionerna, men när jag gjort det återkommer jag med mina erfarenheter och några konkreta exempel. Törs man hoppas på några regniga dagar framöver, så att man med gott samvete kan sitta framför datorn?

blog comments powered by Disqus