Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus.

Nytt år, dags för nya bilder...

Blogg-8082
Vaknade upp tidigt på nyårsaftons morgon och insåg att det skulle bli en härlig dag att ge sig ut i naturen. Marken låg lätt frostnupen och över landskapet låg tjock dimma. Perfekt för stämningsfulla naturbilder. Det är något speciellt med dimma. Dels suddas de skarpa skuggorna ut. Diset fungerar som en stor softbox som sprider ljuset jämnt. Dels släcker det ut detaljer i landskapet på lite håll, så att det blir enklare att se det som är nära och inte låta sig distraheras av bakgrunderna. Sedan bidrar dimman till att dämpa ljud, så att man känner sig lite lagom isolerad. Allt detta bidrar till att det blir lättare att koncentrera sig på motiven framför sig. En sån dag måste man bara ge sig ut i…

Blogg-8091
Sagt och gjort. Jag tog bilen till naturreservatet Gamla Varberg på väg mot Tångaberg, strax norr om Varberg. Denna knöl av urberg reser sig upp mellan hav och land och rymmer många spännande miljöer. Gamla odlingsrösen, klapperfält, berg i dagen och fina betesmarker. Här och där finns små kärr att kliva runt i. Kort sagt erbjuder platsen en mängd olika naturtyper på liten yta, vilket förstås lockar till upptäckter. Platsen är också utsatt och vindpinad, och det märks på vegetationen.

Blogg-8107
På utflykten hade jag med mig ett par nya och billiga Samyang-objektiv för att testa vad de går för. Denna koreanska objektivtillverkare har på senaste tiden i det närmaste chockat kameravärlden med sina billiga objektiv som i termer av prisvärdhet slagit många av de stora märkesdrakarna på fingrarna. Ljusstarka och skarpa, med god byggkvalitet, dock inte vare sig vädertätade eller utrustade med autofokus. Men det är något visst att ställa in bländaren manuellt på objektivet och leta fokusplanet på egen hand. Bildkvaliteten blir fenomenal.

Blogg-8132
Bilderna här är tagna med Canon EOS 5D Mark II och två av Samyangs objektiv; 35 mm/1.4 och 14 mm/2.8. Jag har förstås skruvat lite på bilderna i Lightroom hemma vid datorn, men bilderna är redan från början krispiga och skarpa. Förstår ni vad jag menar med att dimmiga dagar är härliga att fotografera i?!Välkommen att kommentera!


blog comments powered by Disqus