Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus.

Skapa din egen miniatyrvärld

IMG_0200 copy
I takt med den ökade globaliseringen blir världen allt mindre. Det gäller även inom fotografin. Du har säkert sett bilder där fotografen fått verkliga stadsmiljöer med människor att se ut som modell- eller miniatyrvärldar. Det är ett effektivt sätt att visualisera omvärlden ur ett annat perspektiv. Det går att få till effekten både optiskt (direkt i kameran) och digitalt (under efterbehandlingen). Här får du veta mer för att lära dig hur du själv skapar dina egna miniatyrvärldar.

Ta en titt på inledningsbilden. Titta noga. Är det verkliga människor? Är det ett fotografi av en modell eller byggsats? Jag kan berätta att bilden är tagen i Orsay-museet (Musee d' Orsay) i Paris, ett fantastiskt impressionistiskt konstmuseum som fått ta plats i en gammal tågstation. Bilden visar alltså en verklig miljö, med riktiga människor. Anledningen till att bilden känns abstrakt är att den är manipulerad och 'miniatyriserad'. I detta fallet är den manipulerad under den digitala efterbehandlingen, men effekten hade lika gärna kunnat åstadkommas direkt vid fotograferingstillfället. Effekten kallas lite slarvigt för 'tilt/shift'-effekt. Ett annat namn, kanske mer korrekt, är 'miniatyriseringseffekt'. Orsaken till begreppet 'tilt/shift'-effekt är att effekten kan åstadkommas av ett s.k. tilt/shift-objektiv, och eftersom det uppstår vid fotograferingstillfället som en följd av hur ljuset från motivet träffar kamerans sensor genom ett linjärt fokusplan med mycket kort skärpedjup, så handlar det snarare om en optisk miniatyriseringseffekt än något annat.

Tilt/shift-objektiv är verkligen fantastiska. Vanligen är de ljusstarka och har fast brännvidd. Själva objektivet är delat i två eller flera sektioner som kan röras i förhållande till varandra och kamerasensorn, i olika vinklar. Objektiven är verkligen specialutrustning och används främst av arkitekturfotografer för att korrigera olika perspektivproblem som vanliga objektiv för med sig vid fotografering av byggnader. Dessa objektiv är dyra och inte något som vanliga hobbyfotografer egentligen har någon större nytta av, och dessutom är de förknippade med en brant inlärningskurva. Därför lämnar vi den optiska miniatyriseringen bakom oss här, eftersom den kräver ett särskilt tilt/shift-objektiv. Ni som följt min blogg vet att jag experimenterat med att skapa egna tilt/shift-objektiv genom att skapa en digital bälgkamerahybrid. Med den går det bland annat att uppnå liknande effekter.

En annan sak är det med s.k. digital miniatyrisering, eller 'fuskminiatyrisering' som den ibland kallas. I många nya kameror kan man numera hitta kameraeffekter som simulerar tilt/shift-objektivets effekt. Eftersom det är en digital efterbehandling, på samma sätt som det är att lägga till effekten senare i t.ex. Photoshop, får den möjligheten ingå i denna kategori, snarare än den optiska. Visserligen kan miniatyriseringseffekten spåras tillbaka långt i fotografins historia. Äldre tiders bälgkameror kunde producera liknande resultat, om det fanns en skevhet mellan fokusplanet och filmplanet. I sen tid har effekten gjorts populär av bl.a. Vincent Laforet. Idag kan man se effekten nästan överallt, vanligen då producerad i efterbehandling. Effekten är även applicerbarar på video, vilket ni som följt BBC-serien Sherlock kanske märkt, där tilt/shift-effekten syns i titelintroduktionen.

Somliga hävdar att effekten är helt ute, och det är säkert korrekt. Samtidigt kan den användas väldigt effektivt för att lyfta fram delar av ett motiv som man vill att betraktaren ska lägga särskilt märke till. Det blir en slags vinjetteringseffekt. En variant på temat tilt/shift-effekt, eller kanske makroeffekt är exempelvis fotografering av mycket små miniatyrfigurer i verkliga miljöer av enorm skala. Ett kul projekt att följa är exempelvis "The Little People Project" som har fotografen "Slinkachu" som upphovsman.

Tre tekniker


För att illustrera hur du kan gå tillväga för att lägga på en miniatyriseringseffekt på en bild har jag skapat fyra videolektioner där jag går igenom tre tekniker i olika programvaror för att uppnå i princip samma resultat. De olika programvarorna har lite olika begränsningar och möjligheter, vilket framgår i videon. Effekten appliceras på originalet till inledningsbilden för att nå det resultat som visas här. Teknikerna går att använda även i andra liknande programvaror. Efter videolektionerna följer ett knippe egna bilder från en resa i Paris som jag manipulerat genom att lägga på miniatyriseringseffekter.

Ett tips: Videolektionerna är skapade i full HD-upplösning och stöder alltså 1080p. När YouTube öppnas brukar upplösningen vara inställd på lägre kvalitet för att laddas snabbt. För att se detaljerna i videorna rekommenderar jag att du klickar på kugghjulet i videons nedre högra list och väljer högsta upplösning, dvs 1080p.

Introduktion


Lägg på effekten i Adobe Lightroom 4


Lägg på effekten i Adobe Photoshop CS6


Lägg på effekten i Alien Skin Bokeh 2


Egna exempel


Nedanför följer en serie bilder som jag tagit under samma Paris-resa som inledningsbilden och sedan i efterhand applicerat miniatyriseringseffekt på. I samtliga fall har jag använt tilläggsprogrammet Alien Skin Bokeh 2 för att lägga på effekten med ett linjärt fokusplan. Färger, kontrast, mättnad och skärpa har sedan justerats i Lightroom för att förstärka effekten. Hoppas ni uppskattar detta inlägg. Välkomna att lämna synpunkter i kommentarsfältet längst ner på sidan. Lägg gärna upp egna bilder.
Ha kul!

IMG_0330 copy
Träningsbana på tak. Vy i riktning nordost från Eiffeltornets andra våning, Paris.

IMG_0069 copy
Flanörer längs Seine, Paris.

IMG_0162 copy
Husbåtskvarter längs Seine, Paris.

IMG_0366 copy
Vy från marknivå mot restaurangen Altitude 95 som ligger på första våningsplanet i Eiffeltornet, Paris.

IMG_0280 copy
Ringlande köer till Eiffeltornets hissar. Vy från första våningsplanet. Paris.

IMG_0315 copy
Place des Invalides. Vy rakt österut från Eiffeltornet, Paris.

IMG_0324 copy
Le Grand Palais. Vy åt nordost från Eiffeltornet, Paris.

IMG_0340 copy
Ecole militaire de Paris. Vy åt sydost från Eiffeltornet, Paris.

IMG_2660 copy
Duvorna på Notre Dame-torget får mat. Utsikt från Notre Dame-katedralen, Paris.

IMG_2667 copy
René Viviani-torget. Utsikt från Notre Dame-katedralen, Paris.Välkommen att kommentera!


blog comments powered by Disqus