Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus.

Lightroom 4 Beta - Bra blev plötsligt ännu bättre

Blogg-01
Med den digitala bildtekniken blir vi mer och mer beroende av våra programvaror, speciellt om vi fotograferar i RAW-format. Med bra verktyg får man tillgång till de funktioner som behövs för att justera exponering, färger, skärpa etc på ett enkelt och rationellt sätt, så att tiden man ägnar åt bildbehandlingen blir mer effektiv. Syftet med ett bra program måste vara att minska tiden vid datorn och möjliggöra mer tid för fotografering.

Under de snart tio år som jag själv fotograferat digitalt har jag noga följt ett antal programvarors uppgång och fall. En del har varit bra, andra kunde ha varit bättre. En del blev uppköpta och sen blev det inget av dem. Under all denna tid har Adobe Photoshop bara fortsatt att bli starkare och starkare, inte minst med Camera Raw-import och det lilla smidiga programmet Bridge. Tills Adobe själv släppte den största konkurrenten till Photoshop: Lightroom…

Adobe Photoshop Lightroom är ett program som både ger möjlighet att hålla ordning på alla dina digitala bilder och är en utmärkt RAW-formatskonverterare. Men det är också så mycket mer. Programmet är strukturerat kring ett antal panelvyer till höger, vänster, topp och botten, samt i ett antal flikar (vyer) som var och en ger sin del i det digitala arbetsflödet från import till export, oavsett slutmedia eller destination. För varje version har programmet blivit avsevärt bättre. Den version som finns på marknaden idag är nummer tre (3) i ordningen, vilken i sig är en mycket stabil och i det närmaste perfekt plattform att jobba i. Nu har Adobe släppt en beta av kommande version fyra (4), och den lovar gott.

Lightroom 4 har ett antal uppdaterade funktioner. En del nyheter möts man av direkt när man öppnar programmet. De fem ursprungliga flikar som definierade arbetsflödet har nu blivit sju. Det som tillkommit är fiffiga funktioner för att geotagga sina bilder. Många kameror har idag gps-funktioner och samlar automatiskt in geografiska data när bilden tas. Dessa geometadata importeras automatiskt i programmet och kan visas i en snygg kartfunktion. Om man inte har tillgång till en kamera med gps-funktion går det bra att själv lägga in data genom att helt enkelt leta fram platsen på kartan och sedan klicka och skriva in metadata. Mac-användare känner igen funktionen från iPhoto och Aperture. Den andra nya fliken ger möjlighet att skapa egna bildböcker direkt från Lightroom. Detta är återigen en funktion som redan finns i program som iPhoto och Aperture för Mac, men som nu blir tillgängligare för en bredare krets användare. Många andra företag erbjuder liknande lösningar för att producera böcker. Ett sådant är Blurb, och denna tjänst är direkt inbyggd i Lightroom. Andra nyheter i gränssnittet är att de olika inställningspanelernas fotavtryck på skärmen blivit mindre. Det gäller främst för miniatyrlisten längst ner, och för menyn i toppen. Självklart går panelerna att gömma eller dras till önskad storlek.

En av de mest spännande nyheterna i Lightroom 4 är möjligheten att jobba med DSLR-video, alltså video upp till full HD-upplösning (1080p) från digitala kameror. I viss mån kunde man göra det även i version 3, men handen på hjärtat så handlade det mer om att det var möjlighet att hantera och förhandsvisa videomedia i Biblioteks-vyn. I version 4 finns det helt andra möjligheter. Det är nu en enkel sak att vitbalansera, skapa effekter, ordna bättre exponering, etc på sina videoklipp. Eftersom programmet fortfarande är i beta-stadiet är det svårt att säga om det vi ser är den fulla funktionaliteten eller en enklare funktion. Några begränsningar finns nämligen, inte minst i valet av exportformat. Vi får se när programmet kommer ut i handeln.

Efter att ha provkört beta-versionen av Lightroom 4 måste jag säga att bra har blivit mycket bättre, och förmodligen finns det fler överraskningar som väntar i slutversionen. En funktion som jag gärna sett, men som inte finns i denna beta, är möjligheten att jobba mer avancerat med text i Skriv ut-vyn. Idag är man begränsad av att lägga in namn på bildfilen, att lägga på vattenstämplar eller alternativa identitetsplåtar. Adobe har hittat en smart lösning i Bok-vyn och jag hade gärna sett att den också fanns i Skriv ut-vyn. Håller tummarna för att den finns med när programmet kommer till försäljning. En annan reflektion jag gör när jag jobbar i programmet är hur effektivt det på många sätt ersätter Photoshop. Sedan jag började använda Lightroom har min användning för Photoshop bara stadigt minskat. Det mesta går faktiskt att göra direkt i Lightroom, utom en del mer avancerad redigering. Version 4 bidrar ytterligare till detta.

Adobe Photoshop Lightroom 4 beta finns att ladda hem och använda helt gratis (kräver visserligen registrering på Adobes hemsida). Betan är aktiv fram till i april 2012. Därefter får vi anta att fullversionen kommer att finnas tillgänglig för köp. Ingen information finns ännu kring vad den kommer att kosta. En fullversion av Adobe Photoshop Lightroom 3 (nuvarande version) kostar idag 2 829 kr (nedladdning från Adobe.se).

Passa på redan nu och ladda hem betan helt gratis: Adobe Photoshop Lightroom 4 beta

Se fotografen Julieanne Kost gå igenom en del av nyheterna i Lightroom 4: Adobe TV

Se Scott Kelby och Matt Kloskowski visa de nyheter som de anser vara coolast: Lightroom 4 Beta Launch CenterVälkommen att kommentera!


blog comments powered by Disqus