Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus.

Gitarrgalen

IMG_0707

Man kan bli galen för mindre! Gitarrgalen... När tillfälle gavs nyligen passade jag på att ägna en stund åt att fotografera några av mina favoritobjekt i tillvaron. Elgitarrer och gamla förstärkare. Här är resultatet...

Det är egentligen rätt märkligt när man tänker efter. Att de elgitarrer vi alla älskar att titta på och spela på i huvudsak sett mer eller mindre likadana ut sedan 1950-talet. Fender och Gibson. Telecaster, Stratocaster, Les Paul, SG, Flying V. Smaka på de namnen. Visst ser du dem framför dig?! Kanske hör du deras karakteristiska ljud klinga genom amerikansk 50-talsrock, brittiskt och svenskt 60-tal, hårdare 70-talsrock och kanske till och med tung metalmusik från 80- och 90-talet?

IMG_0702

På bilderna från den här fotosessionen har jag pallat upp en kopia av en känd 1959 Gibson Les Paul Standard mot en Fender Deluxe '57-klon. Gitarren ingår i Gibsons Collectors Choice-serie, och detta är #8. Originalet tillhör Bernie Marsden, som var gitarrist i tidiga Whitesnake. Gibsons Collectors Choice-serie går ut på att låna kända gitarrer från deras ägare, och skapa repliker som i detalj har alla egenskaper från originalet. Det är förstås omöjligt att lyckas fullt ut, men dessa gitarrer är verkligen otroliga i sig själva. Varenda liten repa och ding i originalgitarren har replikerats för hand till kopian. Pickuperna har lindats efter originalen för att ärva samma sound. Känslan att spela en av dessa gitarrer är onekligen svårslagen. De har allt det de sällsynta originalen har, plus det bästa av det Gibson lärt sig under de 50 år som gått sedan originalen tillverkades.

IMG_0709

På bilderna syns även ett handgjort axelband, tillverkade av ett familjeägt brittiskt företag - Heistercamp. Just detta heter Bee Tor Guitar Strap och är gjort i vegetabiliskt infärgat tjockt skinn, med en undersida av mocka. Det är mjukt, smidigt och luktar mustigt läder. Genuint in i minsta detalj. Axelbandet har även metalldetaljer i åldrad mässing, vilket gör att det passar perfekt till den åldrade gitarren.

IMG_0705

Förstärkaren är en hemmabyggd klon av den klassiska rörförstärkaren Fender Deluxe, som tillverkades i USA under 50-talet och som satt avtryck i flera generationer förstärkarmodeller. Det är en liten stärkare med stort ljud, som hörs på många klassiska inspelningar. Klonen finns att köpa som byggsats hos Nordström Audio i Helsingborg.


blog comments powered by Disqus