Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus.

Natur

Getterön i dagsljus

DSCF0229-3
Att fotografera mitt i sommaren, i disigt dagsljus, kan vara en utmaning. Jag tog med min lilla Fuji X100 till Västra Getteröns naturreservat en eftermiddag i slutet av juli, mellan kl 16 och 17, för att se vad den går för i dagsljus. Utan större problem hanterade den de flesta situationer mycket bra helt automatiskt. Jag hade kameran inställd på bländarprioritet och justerade bländaröppning utifrån vilket skärpedjup jag ville få i bilden. Kameran fick därefter automatiskt justera både slutartid och sensorkänslighet (ISO). På kameralinsen hade jag ett cirkulärt polarisationsfilter monterat.

| Läs mer…

Comments

Fotografera under den magiska timmen

Blogg-0826
Det är något magiskt med att uppleva grynings- och skymningsljus vid vattnet. När himlen skiftar färg följer vattnets nyanser med, men bidrar med djup och kontrast. Svårigheten med att fånga detta på bild ligger ofta i att exponera rätt. Under den ”magiska timmen”, då de varma tonerna i ljuset dominerar, blir det lättare - eftersom skillnaderna i ljusintensitet mellan högdagrar och skuggor minskar. Kanske är det därför så många fotografer är förälskade i denna del av dygnet…

| Läs mer…

Comments

Invasion av paddor

Blogg-1293
Under en resa till Grekland i maj 2009 hände något spännande. Vi hade åkt bil över bergen mellan Halkidiki-halvöarna mot våtmarkerna kring Apollonia, en bit norrut. Vägarna vindlade fram mellan stup och branta raviner. Vyerna över landskapet runt omkring var häpnadsväckande. Det här är ett landskap som inte många charterturister får uppleva. Det är synd det, för den grekiska landsbygden är förtrollande. Gör man ett stopp någonstans händer alltid något - fantastiska naturupplevelser, eller att man snubblar över ett stycke mångtusenårig kulturhistoria, som en gammal ruin eller en skulptur.

| Läs mer…

Comments

Minnen från Smoky Mountains

Blogg-0001
Tystnaden är nästan spöklik. Trots den undersköna naturen, med sin storslagenhet, hörs här knappt några fåglar. Det är visserligen höst i Great Smoky Mountains National Park, som utgör gränslandet mellan de amerikanska delstaterna Tennessee och North Carolina, men tystnaden är ändå märkbar. Visst hör jag en korps klagande läte när jag tar mig upp till höjderna vid Newfound Gap och beundrar den vidunderliga utsikten, men i den täta skogen där nere hörs inga småfåglar.

| Läs mer…

Comments