Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus.

DSLR Video

Skapa din egen miniatyrvärld

IMG_0200 copy
I takt med den ökade globaliseringen blir världen allt mindre. Det gäller även inom fotografin. Du har säkert sett bilder där fotografen fått verkliga stadsmiljöer med människor att se ut som modell- eller miniatyrvärldar. Det är ett effektivt sätt att visualisera omvärlden ur ett annat perspektiv. Det går att få till effekten både optiskt (direkt i kameran) och digitalt (under efterbehandlingen). Här får du veta mer för att lära dig hur du själv skapar dina egna miniatyrvärldar. Det är också premiär för videolektioner på min blogg.

| Läs mer…

Comments

Riktig retro

IMG_0026-825px
Det råder en riktig retrovåg inom fotografin just nu. Många kompakt- och systemkameror inkluderar systemval med olika retrolägen. För mobiler finns även appar som Instagram, Hipstamatic etc., som gör allt som går för att skapa brus, repor, smutsiga linser, svärtade ramar och bleknade färger eller simuleringar av analoga filmer. Det finns plugins till Photoshop och Lightroom, samt specialiserade programvaror för att göra allt detta och mycket till i datorn. Precis som när de knastriga LP-skivorna försvann och ersattes av CD:n finns det en önskan om att återskapa svunna tiders artefakter. Även på hårdvarusidan finns produkter som tar fasta på trenden. Mest framgångsrika är kanske Lensbaby, ett slags små plastiga objektiv som efterapar gamla tiders bälgobjektiv för att få fram knepiga effekter som extremt kort skärpedjup och udda val av fokus i förhållande till sensorytan. Många är beredda att gå långt och betala mycket för att leva retrotrenden. Men för dig som är rejält intresserad av fotografins möjligheter och äldre kameror finns mycket skoj att göra, om du är beredd att knepa och knåpa lite. Följ med på mitt experiment med en digital hybridbälgkamera…

| Läs mer…

Comments

Näthandel - Allt du behöver veta

Diagram
Brukar du handla foto- och videoprylar på nätet? Klart du gör! Medan allt fler av de gamla fina fotoaffärerna försvinner och ersätts av de stora drakarna MediaMarkt, ElGiganten, SIBA etc. så spirar e-handeln. Handelns utredningsinstitut (HUI) publicerar varje kvartal den s.k. e-barometern, som tar tempen på den svenska internethandeln. Rapporterna tas fram tillsammans med Posten och Svensk Distanshandel. Den senaste barometern (Q1 2012) visar att e-handeln fortsätter att växa. Bara under första kvartalet i år var tillväxten 13 procent. Totalt omsätter e-handeln i Sverige ca 31,3 miljarder kronor! Inte oväntat är hemelektronik den största enskilda branschen inom internethandeln och omsätter nästan 7 miljarder kronor. De företag som sysslar med e-handel är också fortsatt optimistiska - sju av tio (71%) tror på en ökad försäljning under nästkommande kvartal. Inte så konstigt alltså att allt fler söker sig till näthandeln när de startar sina företag. Somliga är lycksökare. En del har blivit riktigt stora. Andra är entusiaster som försöker göra sitt fritidsintresse till ett jobb...

| Läs mer…

Comments

-"Varför, Canon?! Varför?!"

Nikon vs Canon
Nyligen kom rivalerna Canon och Nikon ut med nya varianter av sina systemkameror. Canon släppte sin EOS 5D Mark III, medan Nikon släppte sin D800 - dessutom i två varianter: D800 och D800E. Nu börjar recensioner och tester strömma in från olika håll, och det står klart att kampen mellan Canon och Nikon fortsätter. Medan Canons 5D Mark III fortfarande har greppet över bildkvalitet vid svagt ljus och höga ISO, och därmed också filmning i 1080p, så är det ingen tvekan om att Nikon fortsätter driva utvecklingen för stillbildsfotografi framåt. Canon tycks ha siktet helt inställt på videofilmare, en ny målgrupp som tagit Canons kameror till sitt hjärta sedan 5D Mark II. Nikon jobbar vidare mot mellanformatskvalitet i småbildsformat, något som många stillbildsfotografer efterfrågar. Dessutom tycks Canon ha mycket högre ställda förväntningar på vad entusiasterna är beredda att betala för en uppgradering än Nikon. Har Canon missbedömt marknaden?

| Läs mer…

Comments

Invasion av paddor

Blogg-1293
Under en resa till Grekland i maj 2009 hände något spännande. Vi hade åkt bil över bergen mellan Halkidiki-halvöarna mot våtmarkerna kring Apollonia, en bit norrut. Vägarna vindlade fram mellan stup och branta raviner. Vyerna över landskapet runt omkring var häpnadsväckande. Det här är ett landskap som inte många charterturister får uppleva. Det är synd det, för den grekiska landsbygden är förtrollande. Gör man ett stopp någonstans händer alltid något - fantastiska naturupplevelser, eller att man snubblar över ett stycke mångtusenårig kulturhistoria, som en gammal ruin eller en skulptur.

| Läs mer…

Comments