Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus.

Odla kreativiteten genom att inspireras av andra

Blogg-woman
Att utvecklas som fotograf kräver att man hela tiden hittar nya utmaningar och sätter upp mål för sin utveckling. Det handlar om att odla sin kreativitet. Men hur hittar man inspirationen för att sätta upp mål och utmana sig själv? Man behöver inte leta länge. Nätet är en utmärkt källa att ösa ur…

Mitt eget fotograferande har gått i vågor. Från mina riktigt unga år då jag lärde mig använda min första kamera - en liten plastig Diana - till när jag i högstadiet hade foto och konst som fritt tillval och lärde mig använda riktiga systemkameror, till idag då det inte egentligen finns några tekniska begränsningar. Det känns som om varje dyning av nyfunna kunskaper har genererat en våg av kreativitet. Sedan 2003, då jag helt gick över till digital teknik, har jag befunnit mig i en svallvåg av fotolärande. Inte minst har det inneburit att jag skaffat mig helt nya kunskaper och att jag experimenterat mer än tidigare med tekniker för att förbättra mitt bildskapande. Den digitala tekniken ger ju så mycket bättre förutsättningar för detta än den analoga. Det är säkert många som känner igen sig i denna beskrivning.

Under tiden som bröllops- och porträttfotograf, då jag drev en egen fotoateljé, åts mycket av min tid upp av kundkontakter, uppdrag och beställningar. Inte för att detta på något sätt var tråkigt, tvärtom. Men jag kunde uppleva att det var svårt att hitta tid och kraft för egna projekt, och inte minst till att utmana mig själv för att utvecklas som fotograf. En av anledningarna till att jag avvecklade ateljén var just den stagnation i kreativitet som jag kände. Nu när jag lagt ner ateljén har jag fått mer fritid över för att arbeta med egna projekt, vilket också inneburit att lusten och kreativiteten kommit tillbaka.

Konsten att utmana sig själv att bli mer kreativ, och att aktivt söka inspiration, tror jag är nyckeln till personlig utveckling. Inget kommer gratis, utan man måste hitta sina egna former för att få tid och plats för att arbeta. Många författare berättar att inspirationen till en ny bok inte kommer som en blixt från en klar himmel. Precis tvärtom om vad många med författardrömmar tror så krävs stenhård disciplin. Att tvinga sig själv att sitta framför sin dator och arbeta med sitt mål att skriva 10 sidor per dag, eller vad som nu kan vara lagom, är ett måste. Likadant är det med andra kreativa sysslor. Glädjen kommer av att hitta former för rutinerna som inbjuder till experiment- och leklust, efter principen lek-och-lär. Jag har lärt känna mig själv så pass bra vid det här laget att jag känner igen mina egna signaler. När en kreativ våg närmar sig formligen dyker jag in i den och slukar allt jag kommer över genom att läsa, lyssna, se och ta del av vad andra gjort. Mitt inne i vågen skapar jag, tills jag når den punkt då jag bubblar över av den kliande lusten att dela med mig av det jag lärt och skapat till andra.

Blogg-fruits

Ett sätt att systematisera sitt kreativa arbete är att skapa och arbeta med projekt. Ett projekt karakteriseras ju av att det är avgränsat kring ett tema och vanligen tidsbegränsat. Men du bestämmer ju själv. Vill du sätta upp tajta ramar för ditt projekt så gör du det. Vill du arbeta under friare former så gör du det. Något som kan vara bra är att fundera på hur du vill dela med dig av ditt projekt. Är det en fotobok, en webbsida eller en utställning? Fundera över vad du vill och sätt ambitionsnivån därefter. Om du kommit en bit på vägen i din egen utveckling kanske du tänker stort. Då finns det knappt några gränser. Du kan skapa ett projekt som du vill nätverka kring redan från början, och kanske till och med bjuda in andra att vara delaktiga i. Du kanske också vill öppna möjligheten för andra att hjälpa till med att finansiera ditt projekt? Så kallad Crowdfunding har blivit allt vanligare och på sajter som exempelvis Kickstarter, eller den svenska FundedByMe, ges möjligheten att beskriva sitt projekt, sätta sin målnivå och söka medfinansiering av andra. Motprestationen beskriver du själv. Det kan t.ex. vara att de som bidragit får gratis exemplar av boken som produceras, en personlig inbjudan till din utställning, eller något liknande.

Blogg-couple

Lär dig av andra


Vi lever mitt i en tid då det verkligen är inne att dela med sig. På nätet är det inte längre någon som helst konst att hitta själsfränder som delar ditt intresse och engagemang, alldeles oavsett hur smalt det är. Jag ska berätta och ge några exempel på sajter och personer jag själv brukar hålla lite koll på för att hitta inspiration. Ofta besöker jag dessa sidor för att få tips om andra sidor att besöka, vilket leder till en stunds surfande i inspirationens tecken.

Det finns många bra resurser på svenska. Själv älskar jag att följa fotojournalisten Göran Segeholms podradiokanal Bildradion. Med lugn och avslappnad ton diskuterar Göran trender och tendenser i svensk och internationell fotografi tillsammans med inbjudna bildskapare. Skönt, var ordet. Göran finns också representerad på Fotografibloggen, där andra kända svenska namn finns med. För att ytterligare få veta vad som är på gång inom landets gränser är Fotografiska museets hemsida helt ovärderlig. Tänka sig att ett museum om fotografi kunde få så snabb och genomgripande acceptans som Fotografiska. Ett besök, både på hemsidan och rent fysiskt, är verkligen att rekommendera!

Något som också inbjuder till inspiration är att se hur andra fotografer jobbar med sitt bildskapande. Både när det gäller utrustning och tekniker som hur man arbetar i arbetsflöden med olika programvaror. På svenska är Moderskeppet ett föredöme. Dessa utbildare erbjuder både gratislektioner och betalda videokurser. Med en ibland något snustorr ton, dock alltid saklig och korrekt, delar de med sig av teknikkunnande och hur man jobbar i olika programvaror. Den amerikanska motsvarigheten är Lynda, som har tusentals videolektioner med några av världens bästa utbildare kopplade till sig.

Själv har jag haft en förkärlek för The Photoshop Guys (Scott Kelby, Matt Kloskowski, Dave Cross) och i synnerhet Scott Kelby, som med humor och kunnande dyker ner i bl.a. Photoshop och hittar tips och tricks som man aldrig kunde ana att de ens fanns. Det finns mängder av gratis video podcast-sändningar att ta del av, och det är också möjligt att prenumerera på dem direkt från t.ex. iTunes. Under åren som The Photoshop Guys kört sin Photoshop TV har programmet utvecklats, dock inte alltid i positiv riktning. Ibland blir avsnitten tramsiga och utdragna, på gränsen till olidliga. Men som tur är går det ju alltid att avbryta och välja ett annat avsnitt. Annars hör ju Scott Kelbys böcker till några av de mest läsvärda på marknaden.

Blogg-curtain

Något som jag tycker mycket om är att känna att man är på tu man hand med en kollega, och på det sättet lär sig av denne. Det finns många fotografer som arbetar med video på det sättet. En del är frikostiga och erbjuder mängder av gratis videoklipp. Ofta är de då lite mindre proffsiga, men å andra sidan gjorda med själ, hjärta och entusiasm. En av mina favoriter är Bert Stephani som bor och verkar i Belgien. Han har ett digert video-bibliotek som är tillgängligt på YouTube. Bland annat är hans 50:50-projekt att rekommendera. På senare tid har han även börjat producera en del betalmaterial. De håller kanske inte toppklass, men är trivsamma och småroliga.

En annan av mina favoriter är amerikanen Dave Dugdale som har en YouTube-kanal och en hemsida, Learning DSLR Video, som är en skön skildring av hans lärande. Han påstår själv att han är en glad amatör och bjuder friskt på både lyckade experiment och misstag. Under åren han lagt upp sina videor har han utvecklats mycket, och hans videoklipp från trakterna där han bor utanför Boulder i Colorado, är helt enastående vackra.

I en klass för sig står britten Damien Lovegrove. Han har en bra blogg och en hemsida för sitt företag, Lovegrove Consulting. Damien har arbetat som kameraman på BBC och har ett gediget branschkunnande inom framförallt ljussättning och scenografi. Hans studio är främst fokuserat på bröllops- och porträttfoto, men säljer även delvis specialdesignade kamera- och studiotillbehör. Han erbjuder även kurser live och på video. Det är en fröjd att träffa Damien. Jag har själv tagit en av hans kurser i porträttfotografi, som hölls i italienska Toscana, vilket var en fantastisk upplevelse. Dessutom har jag köpt flera av hans videokurser. Det finns många bra utbildare därute, men Damien är något av fotografins David Attenbourough! Han har en smittande entusiasm och är engagerande som få. Dessutom har han ett ovanligt bra sätt att få modeller att posera för kameran på ett naturligt och proffsigt sätt. Jag inbillar mig att hans filmer är lika lärorika för fotografer som för modeller. Filmerna är något dyra, men ger absolut valuta för pengarna, och jag rekommenderar dem varmt.

Blogg-4162

Läs och lär


Om du som jag gillar att läsa och lära så tipsar jag gärna om svenska tidskriften Camera Natura. Få tidskrifter är så härliga att få hem i brevlådan om man är intresserad av skandinavisk naturfotografi som denna pärla. Inte helt oväntat publicerar den alster från flera av Nordens bästa naturfotografer, och har blivit flerfaldigt prisbelönt. Under åren har jag regelbundet prenumererat på många olika fototidningar. Sedan jag köpte en iPad har jag med undantag för Camera Natura helt gått över till att läsa digitala tidningar. Genom appen Qiozk finns flera utmärkta tidningar att både prenumerera på eller att bara köpa lösnummer av. På App Store finns också ett flertal fotomagasin att köpa och visa genom inbyggda appen Tidningskiosk (Newsstand). En av mina favoriter är brittiska Outdoor Photography, som jag läser med stort nöje eftersom jag gillar den brittiska landsbygden. Den ger inte bara trevliga fototips och recensioner, utan även tester av friluftsprylar som kläder, skor, etc. Dessutom reportage och restips till inspirerande platser.

För att avsluta detta ovanligt långa blogginlägg kan jag tipsa om att göra temasökningar på sajter som Google Bilder, YouTube och Flickr. Om du vill låta dig inspireras av andra fotografers alster inom ett visst område, sök exempelvis på "wetland photography", "bird photography", "street photography", "model posing", eller vad du nu är intresserad av. Ett tips kan också vara att spara de bilder du tycker är särskilt inspirerande i en speciell mapp som du kan ha med dig i din mobil eller läsplatta. Det finns också flera appar som hjälper dig med ditt bildsamlande. Använd de collage du skapar för att fundera över vilka teman du tycker är intressanta att jobba vidare med i ditt eget fotograferande. Förhoppningsvis gör det dig både inspirerad och kreativ…Välkommen att kommentera!


blog comments powered by Disqus