Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus.

jan 2012

Fotografera under den magiska timmen

Blogg-0826
Det är något magiskt med att uppleva grynings- och skymningsljus vid vattnet. När himlen skiftar färg följer vattnets nyanser med, men bidrar med djup och kontrast. Svårigheten med att fånga detta på bild ligger ofta i att exponera rätt. Under den ”magiska timmen”, då de varma tonerna i ljuset dominerar, blir det lättare - eftersom skillnaderna i ljusintensitet mellan högdagrar och skuggor minskar. Kanske är det därför så många fotografer är förälskade i denna del av dygnet…

| Läs mer…

Comments

Lightroom 4 Beta - Bra blev plötsligt ännu bättre

Blogg-01
Med den digitala bildtekniken blir vi mer och mer beroende av våra programvaror, speciellt om vi fotograferar i RAW-format. Med bra verktyg får man tillgång till de funktioner som behövs för att justera exponering, färger, skärpa etc på ett enkelt och rationellt sätt, så att tiden man ägnar åt bildbehandlingen blir mer effektiv. Syftet med ett bra program måste vara att minska tiden vid datorn och möjliggöra mer tid för fotografering.

| Läs mer…

Comments

Några dagar med Leica

Blogg-1000823
Av många fotoentusiaster betraktas s.k. rangefinder-kameror från Leica som något av kameravärldens heliga graal. Riktiga Leica-fantaster får dessutom något vått i ögonen när den nya generationens Leica-kameror kommer på tal - den heldigitala M-serien. För mig som nästan sedan starten varit trogen Canon i mitt val av kamerautrustning har fascinationen för Leica alltid varit något av ett mysterium. Därför var det med en rejäl portion nyfikenhet, och en stor dos förväntan, som jag i somras fick låna en Leica M9 utrustad med ett Elmarit-M 28mm/2.8 ASPH-objektiv under några dagar. Självklart tog jag med den ut på några av mina promenader för att se vad den kunde ge.

| Läs mer…

Comments

Invasion av paddor

Blogg-1293
Under en resa till Grekland i maj 2009 hände något spännande. Vi hade åkt bil över bergen mellan Halkidiki-halvöarna mot våtmarkerna kring Apollonia, en bit norrut. Vägarna vindlade fram mellan stup och branta raviner. Vyerna över landskapet runt omkring var häpnadsväckande. Det här är ett landskap som inte många charterturister får uppleva. Det är synd det, för den grekiska landsbygden är förtrollande. Gör man ett stopp någonstans händer alltid något - fantastiska naturupplevelser, eller att man snubblar över ett stycke mångtusenårig kulturhistoria, som en gammal ruin eller en skulptur.

| Läs mer…

Comments

Minnen från Smoky Mountains

Blogg-0001
Tystnaden är nästan spöklik. Trots den undersköna naturen, med sin storslagenhet, hörs här knappt några fåglar. Det är visserligen höst i Great Smoky Mountains National Park, som utgör gränslandet mellan de amerikanska delstaterna Tennessee och North Carolina, men tystnaden är ändå märkbar. Visst hör jag en korps klagande läte när jag tar mig upp till höjderna vid Newfound Gap och beundrar den vidunderliga utsikten, men i den täta skogen där nere hörs inga småfåglar.

| Läs mer…

Comments

Nytt år, dags för nya bilder...

Blogg-8082
Vaknade upp tidigt på nyårsaftons morgon och insåg att det skulle bli en härlig dag att ge sig ut i naturen. Marken låg lätt frostnupen och och landskapet låg tjock dimma. Perfekt för stämningsfulla naturbilder. Det är något speciellt med dimma. Dels suddas de skarpa skuggorna ut. Diset fungerar som en stor softbox som sprider ljuset jämnt. Dels släcker det ut detaljer i landskapet på lite håll, så att det blir enklare att se det som är nära och inte låta sig distraheras av bakgrunderna.

| Läs mer…

Comments